( Tillbaks till startsidan )
 
 
     
     
Vad slår doften av hägg och syrén på våren - kanske den brinnande färgen av lönn och rönn om hösten! Kom följ med på en höstpromenad i Lindome och andra ställen i norra Halland! Bilderna förstoras om du klickar på dem.
     
     

Vid den vackra gamla bron i Alafors står goda år laxen i kö för att ta sig upp genom strömmen och in i Lindomeåns mer lugna vatten. Det har hänt att riktigt stora laxar på 10 -15 kg har hoppat över spången för att komma fort fram.

     
   
     

Håkan Mattsson, som kan mycket om dessa trakter, har genom olika historiska källor räknat ut att den första bron här kom till åren kring 1600. Varje gång jag har mina vägar förbi här måste jag stanna till ett slag och njuta av de gamla välbyggda valven. Då byggde man för nyttan och skönheten fick man på köpet. 

     
   
     

En riktigt klar höstdag finns det inget blåare än Lyngnerns rena vatten. Kanske det blåa har försvunnit, men rent och gott är det säkert fortfarande när det sedan rinner som dricksvatten i Kungsbacka. Här uppe på toppen av Fjärås Bräcka gick förr den gamla medeltida vägen fram. Säkert njöt våra förfäder av utsikten lika mycket som vi nu idag kan göra. En klarvädersdag ser du nästan ända bort till Sätila, drygt två mil bort. Men sjön är böjd och andra stranden ligger något dold bakom en skogklädd bergås.

     
   
     

Samma urgamla väg träffar på du längre norrut där Lindome kyrka nu ligger. Alldeles intill kan du finna förhistoriska gravhögar. En av dom, Drottninghögen ligger strax väster om Sinntorpsskolan och härifrån den har du en vacker vy över Lindome centrum och Valåsen.

     
 
     

Kullar av senare datum hittar du ett par kilometer öster om kyrkan på Lindome golfbana – en av Sveriges vackraste. Den ligger i ett välskött strövområde och är nästan helt omgärdad av skog. Ta en tur hit upp och njut!

     
   
     

Oktoberhälsningar -05

Bengt